perjantai 16. syyskuuta 2011

Pirtelöjä, pirtelöjä ja mutinaa myrkyistä

Muutama vuosi sitten tehtiin säännöllisesti erilaisia pirtelöjä. Smoothiet ovat todellinen trendi nykyään ja niihin jatkuvasti törmäessäni muistin kaivaa tuon blenderimme taas esiin. Sitä ei todellakaan saa laittaa kaappiin, jos haluaa, että sitä myös käytetään!

Taikasana kylmänjäiseen pirtelöön on jäiset marjat. Sillä saadaan vähän koostumusta, ettei tule aivan mehua. Lapsena laitoin paljon jäätelö siihen perinteiseen pirtelöön, jotta sain siitä tarpeeksi paksua. Näissä juomissa, joita nyt juodaan, ei käytetä ollenkaan jäätelöä, koska se sisältää turhia lisäaineita. Silti lapsille maistuu ihan yhtä hyvin, kun on muutama kikka kolmonen.

Jäiset marjat korvaavat jäätelön "jää"osuutta ja antavat rakennetta.
Banaani joukossa paksuntaa myös koostumusta.
Samaa ajaa myös avocado, joka tekee juoman todella pehmeäksi! Tässä muodossa avocado maistuu varmasti niillekin, jotka eivät oikein tiedä, miten sitä käyttää ja miltä sen pitäisi maistua.
Maustamaton jugurtti (meillä soijajugurtti) saostaa myös ja on vatsaystävällisempää kuin erilaiset maidot. Viimeiset kolme kikkaa myös pitävät juoman koostumuksen, kun taas pelkillä jäillä saostaminen johtaa sulamiseen...eli mehuuntumiseen.


Kuvassa pirtelön vihreys ei kunnolla näy, mutta kuten sanotaan, kaikki vahvasti vihreät ovat todella terveellisiä. Tein tämän avocadobanaanipirtelön lapsille. Sanotaan tätä vaikka hyvien rasvojen pirtelöksi :D

Hyvien rasvojen pirtelö

puolikas avocado (kypsä!)
1 banaani
maitoa (soija, kaura...)
pieni kourallinen kuorimattomia luomumanteleita

intiaani-/ruokosokeria/hunajaa ja ripaus vaniljaa, jos haluaa jälkiruokamaisemman
 (banaani yksistään makeuttaa jo paljon)

Oikealla yläkuvassa näkyy, miten keksin kierrättää jugurttipurkin kansia. Annostelen esim. itse tehtyjä vanukkaita kuvan tyyliin laseihin tai muumimukeihin. Niillä ei tietenkään ole jääkaappisäilytystä varten kansia ja muovikelmun kanssa räpeltäminen ei tunnu houkuttelevalta. Muovipurkkiin herkkuannoksen heittäminen on taas vähän brutaalia. Keksin sitten ottaa noita jugurttien muovikansia suojiksi. Näin lasit voi vaikka pinota jääkaappiin päällekkäin odottamaan syömistä.


Myönnetään, tämä on oma ulkomaalainen tuontipaheeni. Emme juuri osta ulkolaisia omenia, päärynöitä, marjoista, kurkuista ja tomaateista puhumattakaan. Jotain sieltäkin meidän pöytäämme tulevat eli avocadot, banaani (reilun kaupan) sekä sesonkiaikaan melonit. Etelä-Amerkikasta tuotuja en kyllä osta eli jokin järki pitää olla, miten kaukaa mikäkin tuodaan. Nyt kesäaikaan avokadoja sai espanjalaisiakin.

Mutta...Suomessa meitä kohtaa pieni ongelma eli raaka hedelmä. Kaikki joudutaan poimimaan raakana ja sitten toivotaan, että ne kypsyvät matkan aikana. Kaupassa avocadot, mangot ja nektariinit ovat todella raakoja ja kotona ne usein pilaantuvat ennen kuin kypsyvät! Keksittiin hyödyntää tätä alla näkyvää kannellista lasikulhoa kypsentämiseen. Kansi ei tietenkään saa olla tiivis, ettei homehdu. Tällä keinolla saadaan hedelmät kypsiksi vuorokaudessa tai parissa. (Testiryhmän toinen osio on tavallisessa kulhossa ja niissä ei tapahdu sen aikana mitään...). 

Kesällä saatiin hedelmät kypsiksi portaittan tällä keinolla, joten ei tullut sitä tilannetta, että ensin odotellaan viikko, että ne vihdoin kypsyisivät. Ja sitten viikon kuluttua iskee paniikki, kun kaikki samaan aikaan kypsyneet pitää syödä nopeasti ennen kuin ne pilaantuvat!

Sanottakoon vielä, että meillä ollaan allergisia hedelmien ja marjojen pinnassa oleville säilöntä- ja homeenestoaineille. Ollaan vältetty niitä ja tuntuu, että nyt kroppa ei kestä sitäkään, mitä ennen ja hyvä niin. Tietää ainakin, koska syö epäpuhdasta. Siinä se paha juttu onkin, kun ihmiset sietävät noita myrkkyjä nykyisin suht. hyvin ja sitten syövät niitä tietämättään, mitä kaikkea pinnalla on. Toisaalta sitten näkee yhä enemmän sitä toista ääripäätä eli tullaan hengenvaarallisesti allergiseksi, kun kuppi on ns. täynnä.

Suosittelen sellaista testiä, että pesee talvella mandariineista yhden oikein hyvin hanan alla, vaikka perunaharjalla. Laittaa mandariinin toisten viereen ja katsoo, mitä tapahtuu. Se menee homeeseen nopeammin kuin uskookaan! Sama juttu nektariineissa. Kesällä rasiassa oli yksi, johon oli ilmeisesti tyven kuoppaan osunut huonosti homeenestomyrkyt ja oli tietenkin täydessä homeessa pitkän matkan jälkeen. Hedelmiä ei todellakaan ole luotu kuljetettaviksi maapallon puolelta toiselle...puhumattakaan ohutkuorisista marjoista.


Allerginen reaktio, jonka saamme tuosta myrkystä on punaista, pilkkumaista ihottumaa, minikokoista vesikelloa. Kysyin aikoinaan lääkäriltä asiasta, että mitä on, koska olin kärsinyt siitä jo todella pitkään ja kämmenten ja sormien kutiaminen, raapiminen ja kirvely oli todella inhottavaa! Lääkäri totesi, että se on vain jotain, se tulee ja menee, eikä sitä tiedä, mitä se on. Ei siis sanonut mitään allergiasta tms.  Yritti vältellä koko aihetta. Todella ikävää, miten vähän tiedostettuja nämä asiat vieläkin ovat. 

Kesällä meillä riitti, että söin yhden nektariinin päivässä, jonka pesin ja lopulta epätoivoissani kokeilin vielä kuorimista! Silti seuraavana päivänä vesikellot alkoivat nousta mulla käsiin ja nuori neiti imeväinen meni kauttaaltaan pilkuille. Vauvanruuissa olevista persikoista, nektariineista jne ei tule mitään reaktiota, koska ne ovat myrkyttömiä.  Peseminen ei siis todellakaan riitä tuoreissa ulkomaisissa hedelmissä. Myrkky on imeytynyt paaaaljon syvemmälle. Tämä on myös syy, miksi meille ei osteta viinirypäleitä. Olisi täysin hullua lähteä hinkaamaan puhtaaksi kaikkia yksitellen, eikä se mitään auttaisi, puhumattakaan, kun joku huuhtelee ne pikaisesti vain kylmällä vedellä...

Suomalaiset miehet ovat usein tässä mestareita eli korkeintaan hinkaavat ulkomaalaista omenaa farkkujaan vasten ja sitten ääntä kohti. Oma mieheni sai tästä kerran opetuksen, kun oli ostanut meille espanjalaista jäävuorisalaattia. Itse kieltäydyin syömästä sitä, koska se oli säilynyt jääkaapissamme jo kolme viikko täysin muuttumattomana!!! Mies päätti sitten pistää sen poskeensa ja kasvot alkoivat muuttua punalaikullisiksi ja turvota. Sen jälkeen ei ole ulkomaalaista kasvista kotiin tuonut. 

P.S. Samaa ihottumaan meillä saadaan myös karkeista, jäätelöstä ja oikeastaan kaikesta, jossa on reilusti lisä- ja säilöntäaineita.
P.P.S. Meillä herkutellaan silti aika usein... :D

3 kommenttia:

  1. Tätä pirtelöä täytyykin tehdä :) Kiitos vinkistä! Muutenkin tosi mielenkiintoista juttua, meillä kun kärsitään atooppisesta ihottumasta, niin sai miettimään noiden myrkkyjen vaikutusta...

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen blogi, jään ehdottomasti seuraamaan :) Luomua syödään meilläkin paljon ja allergioitakin on ollut, tosin superallerginen kuopus on tänä syksynä kuin ihmeen kaupalla melkein kaikkiruokaiseksi.

    Avokado on minulle ihan outo hedelmä, jäin miettimään tietääkö siitä päällepäin mitenkään milloin on sopivan kypsä? Joskus hypistelin kaupassa jotain "esikypsytettyä" avokadoa, mitähän se mahtoi tarkemmin olla osaatko sanoa?

    VastaaPoista
  3. Avokadot myydään Suomessa raakoina, mutta nyt on tullut kuulemma esikypsytettyjä kauppaan. Totaalisen raaka avokado jää meillä kauppaan, samoin nuhjuisen näköinen. Yleensä sileäpintaiset on parempia! Avocadoa täytyy kotona hieman kypsytellä ja avaa ehdottomasti vasta sitten, kun se tuntuu hieman pehmeältä kuoren läpi. Jos avaa liian nopeasti niin sitten on kyllä syömäkelvotonta. Ylikypsä on taas liian pehmeä ja maistuu hieman käyneelle.

    Yleensä käy niin, että kun eka tulee kypsäksi niin parin päivän aikana saa syödä kaikki nopeasti, koska menee helposti ylikypsäksi. Yksinään pöydällä avokado saattaa myös jämähtää paikoilleen eli ei kypsy vaan pilaantuu suoraan. Siksi suosittelen todellakin pientä kasvihuoneviritelmää, kuten kuvassa ;)

    VastaaPoista