sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Sunnuntain kurpitsat

Viime viikolla saapui luomutilalta tilaus, joka sisälsi kaikkea tarpeellista talven varalle. Saimme muun muassa neljä isoa oranssia kurpitsaa, joka on suosikkini kurpitsalajikkeista. Se on ruokaisin ja värikkäin. Kesäkurpitsaa käytetään kesäaikaan myös paljon, mutta valitettavasti keltainen aiheuttaa pientä kammoa pilkkelssimuistojen vuoksi. Sosekeittoon sitäkin voisi lisäillä. 

Meidän moniallergiselle tämä oranssi oli ensimmäinen kiinteä, joka saatiin menemään 9-10-kuisena. Tarkemmin se oli kuvassa näkyvä sosepurkki, joka sittemmin on hieman muuttunut. 

Mies oli tänään asialla ja valmisti kurpitsakeiton. Ihastuin kurpitsakeittoon aikoinaan Ranskassa. Silloin Suomessa syötiin vielä harvoin kasvissosekeittoja. Taisi olla enemmänkin sairaalaruokaa meillä. Ranskassa taas suosittua syys-/talviruokaa  :) 
 

Päivän kurpistsakeitto

iso oranssi kurpitsa (6kg)
3 sipulia
rypsiöljyä
vettä
lipstikkaa
suolaa
rosepippuria
rakuunaa

Paloitellaan kurpitsa ja sipuli. Paistetaan sipuli kattilassa, lisätään mausteet, kurpitsat, vettä hieman pohjalle, annetaan kiehua ja lopuksi soseutetaan. Keittoon voi lisätä kermaa, soijakermaa tai kaurakermaa annosteluvaiheessa.
Meillä käytetään blenderin sijaan kuumissa pöperöissä aina sauvasekoitinta, koska blenrissä on vaarana tapahtua ilmiö tulivuori. Kylmät pirtelöt taas sopivat siihen käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti